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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON TRANSACTION OF ESCERTS 

 

1) Who are sellers? 

✓ Those DCs to whom ESCerts have been issued in their respective PAT cycle (see clause 2.2.1 

of the Procedure). 

 

2) Who are buyers? 

✓ Those DCs who have been entitled to purchase ESCerts by MoP are the buyers. (see clause 

2.2.2 of the Procedure). 

 

3) How to become Eligible Entity? 

✓ All the DCs to whom MoP has issued/entitled to purchase ESCerts have to get themselves 

registered with POSOCO for becoming eligible entities (as defined in clause 2.2 of the 

Procedure) to participate in trading/transaction of ESCerts. 

 

4) Who will inform the date of opening of Registration and date of commencement of trading of 

ESCerts? 

✓ BEE being the Administrator shall inform the date of opening of Registration to all 
DCs along with the fee details.  The date of trading of ESCerts commencement shall 
also be informed by Administrator. 

 

5) What does the Designated Consumer (DC) has to pay to become an Eligible Entity? 

✓ On 24th March 2017, CERC has approved the Fee order for transaction of ESCerts, 
with following details: 

i. One time Registration Fee of Rs. 15000/-  per application. 

ii. The Eligible Entities who have been issued ESCerts, shall pay an ESCerts Fee 
at the rate of Rs. 5/- per ESCert.  

The taxes and duties on fees & charges shall be applicable as per the 
prevailing norms.  

 

6) What is mode of payment for fee? 
✓ All fees and charges shall be payable by way of “electronic clearing system/online 

payment facility”. However, the transaction charges shall be borne by the applicant. 
 

7) What quantity of ESCerts a seller can sell? 

✓ Sellers can sell the ESCerts issued to them by MoP in their respective PAT cycle at 
any of the exchanges. However, bids placed by them at both the exchanges should 
not be more than the quantity of ESCerts issued to them by MoP i.e. available 
ESCerts for transaction in their Registry account (see clause 14.4 step 4(b)) at any 
point of time.  

 

8) What quantity of ESCerts a buyer can buy? 
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✓ Buyers can purchase ESCerts beyond their compliance in respective PAT cycle (see 
clause 14.4 step 4(c)). However, it may be noted that ESCerts once purchased cannot 
be resold (see clause 2.4 of the Procedure).   

 

9) What will happen to the balanced ESCerts in account of a Designated Consumer (DC)? 

✓ As per PAT Rules, amended in March 2016, Rule no. 12(6) and 13 (2), the DCs may 
use balanced energy saving certificates after the compliance, if any, for the purpose 
of banking and such banked ESCerts may be used for the compliance of their next 
cycle or sell to any other DC for the compliance within the validity period. Validity 
period for ESCerts issued during current cycle is till the completion of the compliance 
period of respective DC’s next cycle. However, it may be noted that ESCerts once 
purchased cannot be resold (see clause 2.4 of the Procedure).   

 

10) What is the time period for registration with Registry (POSOCO)? 

✓ As per the clause 3.2 to 3.4 of the Procedure, there is a provision of maximum 30 
working days for registration with Registry (POSOCO). After registration with 
Registry the DCs shall register themselves with Power exchanges and trading of 
ESCerts shall commence subsequently. Time regarding registration of DCs to become 
eligible entity will be informed by BEE (Administrator). 

 

11) When trading/transaction of ESCerts will be done and how long will be the trading process? 
When a Designated Consumer (DC) has to submit Form D? 

✓ Trading/transaction of ESCerts shall be done on continuous basis i.e. every Tuesday 
on weekly basis. After submission of Form D (see clause 8.6 of the Procedure) in 
June, the trading of ESCerts shall continue with respective sellers and buyers as 
defined in clauses 2.2.1 and 2.2.2 respectively.  

 

12) Is bilateral trading permitted? 

✓ As per the clause 4.4 of the Procedure and clause 12(4) of PAT Rules, bilateral trading 
even within the same corporate group is not permitted and accordingly inter-sector 
self-retention/transfer of ESCerts is also not permitted.  

 

13) Is there any floor price of ESCerts? 

✓ There is no floor price of ESCerts declared at this stage. The price of ESCerts will be 
determined by the market based on the demand and supply of ESCerts.  

 

14) What is the life of ESCerts? 

✓ Every ESCert has a life of two cycles for a particular DC. The ESCerts gained by DCs in 
PAT Cycle –I can be used till the end of PAT Cycle –II. 

 

15) Is the trading of ESCerts a complete online process?  

✓ The trading of ESCerts is a complete online process. 
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16) If a DC has membership at both the power exchanges and against the same ESCerts DC is 
making dual transactions that is one at the IEX and other at the PXIL. Then how will this be 
controlled? 

✓ Dual transactions for the same ESCerts is not permitted. There is however a 
mechanism whereby the Registry does a cross checking from both the Power 
Exchanges before permitting the Exchanges to go ahead with the transaction. 

 

17) What is the reason behind the expiry of ESCerts period? 

✓ The objective of the scheme is to make industry more energy efficient. If ESCerts 
do not have a validity period then industry would keep banking the ESCerts rather 
than introducing innovation for making their industries more efficient.  

 

18) Where will the penalty fund go? 

✓ The Penalty will go to the State exchequer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 


